

Vraag een willekeurig persoon om drie beroemde bezienswaardigheden
van Berlijn te benoemen. Waarschijnlijk hoor je dan het vaakst historische
plekken als de Berlijnse Muur, Checkpoint Charlie en de Brandenburger Tor. Deze
bezienswaardigheden spelen weliswaar een zeer belangrijke rol in de geschiedenis
van deze prachtige stad, maar Berlijn heeft ongetwijfeld nog veel meer te
bieden. Bezoek bijvoorbeeld interessante musea, loop door gezellige wijken, bekijk
moderne architectuur en proef van de culinaire kant van de Duitse hoofdstad.
Juist vanwege de veelzijdigheid van Berlijn vertellen wij wat meer over een
paar andere Berlijnse bezienswaardigheden.
De Fernsehturm
De TV toren van Berlijn is misschien wel de opvallendste blikvanger van heel de stad. Naast de bijzondere bol is het vrij apart dat de toren midden in de stad is geplaatst. Het bouwwerk trad in de tijd van de DDR, om precies te zijn op 3 oktober 1969, in werking. De TV toren diende daarom met name als statussymbool van de politieke en economische macht van Oost-Berlijn. Ook wordt soms gezegd dat de toren werd gebruikt door de Stasi voor personenalarmering, dit is echter nooit bewezen. Na de val van de DDR en de Berlijnse muur, is de toren blijven te bestaan en dient het nu als één van de meest belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

Gedenkstätte Hohenschönhausen
In Berlijn zijn er een groot aantal herdenkingsplaatsen te vinden, die ons aan de geschiedenis blijven herinneren. Het Hohenschönhausen is één van dergelijke herdenkingsplaatsen die je bezocht moet hebben. Het terrein trekt je terug in de tijd en drukt je met de neus op de feiten met betrekking tot het duistere verleden van Duitsland ten tijde van de Koude Oorlog. De Gedenkstätte Hohenschönhausen is een voormalige Stasi gevangenis, waar duizenden gevangenen hebben vastgezeten. De gevangenen waren Oost Duitsers die tegen de DDR waren, of slechts de schijn wekten tegen de DDR te zijn. Jarenlang werden zij opgesloten onder onmenselijke omstandigheden. Vandaag de dag doet het meer dienst als een soort personenalarmering. De gevallen slachtoffers tijdens de DDR dictatuur worden herdacht en er worden rondleidingen gegeven door ex-gevangenen.

Slot Charlottenburg
Charlottenburg is het grootste kasteel van de Duitse hoofdstad en werd aan het einde van 17e eeuw gebouwd in opdracht van keurvorst Frederik, later koning Frederik I. Het slot is gebouwd als zomerverblijf voor zijn vrouw, Sophie-Charlotte en al kort na de voltooiing werd het gebouw uitgebreid met de Orangerie. Ook werd een koepeltoren toegevoegd en nog veel later werd de oostelijke vleugel geplaatst.

De Berlijnse muur
We beginnen met misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Berlijn. Dertig jaar lang heeft deze muur een grote rol gespeeld en ervoor gezorgd dat inwoners van elkaar gescheiden werden. Deze muur diende als grens voor het communistische oosten en het kapitalistische westen. Het grootste deel van de Muur is gesloopt , maar op sommige plekken is er nog een deel van de muur te vinden. Een groot deel van de muur is voorzien van beschilderingen en graffiti aangebracht door lokale bewoners van Berlijn. Het langste nog in tact houdende stuk van de Berlijnse muur wordt ook wel East Side Gallery genoemd en hierop hebben 118 kunstenaars hun fantasie losgelaten. De gehele muur is daardoor voorzien van graffiti- of kunstwerken.

De Brandenburger Tor
Deze neoklassieke stadspoort werd gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Wilhelm II. De stadspoort werd gebouwd als herinnering aan de Derde Silezische Oorlog. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en stond ,tijdens de koude oorlog, aan de rand van de oude stad. Hier diende het als afsluiting van de statige boulevard Unter den Linden. Het meest opvallende onderdeel is het sculptuur op de top. Dit is namelijk de godin van de overwinning; Victoria. Het beeld werd kort na voltooiing meegenomen door Napoleon en is pas na de val van Napoleon teruggekomen naar Berlijn. Echter, is het beeld wat er nu staat niet origineel en is dit een Replica. Het echte sculptuur is namelijk vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Checkpoint Charlie
Een andere interessante bezienswaardigheid is Checkpoint Charlie. Vlak na de Tweede Wereldoorlog speelde deze plek een belangrijke rol. Hier werden tijdens de Koude Oorlog bij de overgang van Oost naar West Berlijn, buitenlanders uitvoerig gecontroleerd. Velen probeerden Oost Berlijn te ontvluchten en indien zij gezien werden overleefden zij dit niet. Bij Checkpoint Charlie gebeurde dit dan ook massaal en daardoor is dit een bijzondere en belangrijke plek geworden. Tegenwoordig worden de slachtoffers herdacht door witte kruisjes die vlakbij de wachtpost te zien zijn. Vlakbij deze bezienswaardigheid is ook een Museum te vinden waar men meer kan leren over de tijd van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Het bijzondere aan deze bezienswaardigheid is dat het midden in een wijk gelegen is. In de wijk Kreuzberg is deze bezienswaardigheid te vinden die buiten winkels ook vele huurwoningen en koopwoningen heeft.

Reichstag
Een andere leuke optie voor bezienswaardigheden in Berlijn is de Reichstag. De Reichstag is de plek waar het huidige duitse parlement is gevestigd. Voor 1933 werd dit ook al gedaan, maar door een brand is het gebouw toen der tijd gedeeltelijk verwoest en heeft het herstellen hiervan tientallen jaren gekost.
Bovendien heeft het nog veel langer geduurd voordat het parlement weer terug was in de Reichstag. Door de splitsing van Duitsland, is er namelijk jaren geen parlement in dit gebouw geweest en is pas sinds 1991 de regering weer teruggekeert naar dit gebouw. Tegenwoordig kun je het gebouw bezoeken, maar alleen als je vroeg van te voren gereserveerd hebt en dit is goedgekeurd.

Alexander platz
Dit plein ligt in het midden van het Oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen hier meer dan 300000 mensen en zijn hier verschillende winkels te vinden. Onder andere kun je hier verschillende grote mediawinkel ketens als saturn vinden en ligt hier een heel groot winkelcentrum. Ook ligt op hetzelfde plein de Fernsehturm en werd deze in de tijd van de DDR gebruikt voor communicatiedoeleinden. Tegenwoordig wordt de toren niet meer gebruikt en staat deze er meer als statussymbool en als blikvanger voor het toerisme.

Holocaust gedenkteken
Dit monument is eigenlijk niet te missen bij je bezoek aan Berlijn. Het is een van de meest omstreden gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust en het monument heeft een oppervlakte van maar liefst 19000m2. Het bestaat uit ruim 2700 betonblokken dit variëren in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter. Tussen deze rijen van betonblokken vind je smalle paden waar je doorheen kan lopen. Met het gedenkteken wilt de kunstenaar het gevoel van de joden tijdens het nazi-regime uitdrukken, bestaande uit : desoriëntatie en isolement. De kunstenaar doet dit door geen centrale ingang te plaatsen en in plaats daarvan het monument van alle kanten toegankelijk te maken. Iedere bezoeker is hier aan zijn eigen lot overgelaten, net als bij de joden tijdens het nazi-regime.

Ondergronds Berlijn
Buiten de interessante en zeer cultureel verrijkte bovenwereld, heeft Berlijn ook een grootst ondergrondse wereld. Dit bestaat uit een ondergronds netwerk bestaande uit: metrolijnen, metrostations, bunkers en zelfs gegraven tunnels. De tunnels komen uit de tijd van de DDR , waarbij Oost-Berlijners tunnels groeven om zo bij hun geliefden of familie te kunnen terugkeren. De ondergrondse wereld en de route ervan, is door een groep enthousiastelingen in kaart gebracht. Sinds een paar jaar worden hier ook rondleidingen gegeven door de gangenstelsels. Er zijn hiervoor verschillende rondleidingen mogelijk, waaronder speciale rondleidingen voor kinderen. Kortom, het bezoeken van deze ondergrondse tunnels in Berlijn is een beleving op zich en zal een waardevolle toevoeging zijn aan je bezoek aan Berlijn.
